A Bánffi család több mint 100 éve, 1907 óta foglalkozik szikvízkészítéssel.

 

Az első üzemet a jelenlegi ügyvezető Bánffi István dédszülei alapították Kisteleken, azzal a céllal, hogy a saját kocsmájukat el tudják látni szikvízzel.

A termelés volumenét először az 1929-es gazdasági világválság vetette vissza, de kitartásuknak köszönhetően a vállalkozás túlélte a nehéz időszakot, melyet lányuk, Bánffi Mihályné vett át 1941-ben. A II. Világháború végén a szovjet katonák szinte teljesen kifosztották a szikvízüzemet, majd – alighogy talpra állt a vállalkozás – az 50-es évek elején államosították az összes berendezést, melyet hosszas kérelmezés után tudott visszavásárolni a család 1952-ben.

 

Bár a termelőeszközök rendelkezésre álltak mégis nagyon nehéz időszak következett.

Egyrészt, mert a kisiparosoknak korlátozták a felhasználható szén-dioxid mennyiségét, hogy az állami szikvízkészítő cégeknek ne jelentsenek konkurenciát, másrészt mivel a szóda alapvető népélelmezési cikknek volt minősítve 30 éven át csak kötött áron, 1,10 Ft-ért lehetett értékesíteni.

Mindezen nehézségek ellenére Bánffi Tibor az anyai hagyományt követve szódatöltő üzemet alapított Szegeden 1972-ben, ő volt a család harmadik szikvízgyártással foglalkozó generációja, aki rugalmasságának és pontosságának köszönhetően Szeged szinte valamennyi vendéglőjébe szállított szódát, valamint több nagyobb vállalattal és szövetkezettel került üzleti kapcsolatba.

Ebben az időben az üzem éves termelése 120-150 ezer liter szikvizet jelentett.

Bánffi István, jelenlegi ügyvezető édesapja halála után, mint egyéni vállalkozó vette át az üzem működtetését 1985-ben, majd a 80-as évek végére majdnem megtriplázta az üzem termelését.

A jelenleg működő Kft. jogelődjének tekinthető betéti társaságot 1991-ben alapította a tulajdonos, aki ugyanebben az évben az országban elsők között, műanyag szódás flakonokba kezdte tölteni a szikvizet, ami kisebb súlya és könnyebb kezelhetősége miatt hatalmas sikert aratott a vásárlók körében.

A megnövekedett lakossági igény kielégítése érdekében egyre nagyobb és nagyobb területű és kapacitású termelő üzemeket kellett működtetni, melyeket először bérelt a vállalkozás, majd 2000-ben megkezdődött a jelenlegi termelő telephelynek otthont adó, családi tulajdonban lévő épületegyüttes felújítása, mely teljes egészében saját pénzügyi erőforrások felhasználásával történt és jelenleg az ország egyik legmodernebb, legnagyobb alapterületű szikvízüzeme.

Ebben az időben a vállalkozás lecserélte a termékek kiszállításra használt gépparkját 4 db Toyota kisteherautóra, melyek méretüknél fogva optimális megoldást jelentenek a mai napig a termékek kiszállítására. Az új üzem jóval nagyobb termelőkapacitása illetve a kisteherautók üzembe helyezése megteremtette a lehetőségét, hogy a vállalkozás kibővítse a piacát a Szeged környéki településekre is.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás után érzékelhetővé vált a magyar fogyasztók szokásainak, igényeinek megváltozása a cég vezetése egy új termék kifejlesztése és bevezetése mellett döntött. 2008-ban Aquamarin néven piacra dobott tisztított, szűrt ivóvizével hamar elnyerte a vállalkozás az egyre szélesebb egészségtudatos fogyasztói réteg bizalmát, mely azóta is megmutatkozik a termék iránti kereslet gyors növekedésében. A vállalkozás 2009 óta korlátolt felelősségű társaságként működik.

Ma már a társaságnál dolgozik az ötödik generáció képviselője, Bánffi Ádám is, aki pszichológiai tanulmányai mellett most tanulja édesapjától a szikvízkészítés mesterfogásait.

A cég vezetése az elmúlt tíz évben alakította ki a vállalkozás jelenlegi arculatát, az új termék bevezetésével megteremtette a vállalkozás stabilitását és jelentős piacbővítést hajtott végre.